Autolla Latviaan

Paasi,-Lenin-ja-pieni-punai
Lenin ja pieni punainen auto. Asetelma on kuvattu entisessä ydinohjustukikohdassa lähellä Alūksnen kaupunkia.

Latviaan on helppoa matkustaa omalla autolla. Reittivaihtoehtoja on useita. Jos matka käy kohti Riikaa, Latvian pohjoisia rantoja tai kohti Kurzemen kaupunkeja Ventspilsiä ja Liepājaa, Via Baltica eli tie numero 4/A1/E67 on paras vaihtoehto.

Vaihtoehtoisesti Latvian itäosiin voi kääntyä Pärnun eteläpuolella Via Balticalta vasemmalle kohti Valgaa tai lähteä jo Tallinnasta kohti Tarttoa ja sieltä edelleen Vöruun ja Latvian Apea kohti. Daugavpilsiin, joka on Latvian toiseksi suurin kaupunki Kaakkois-Latviassa, nopein reitti kulkee Riian kautta, mutta monipuolisuutta hakeva ajelee Tarton kautta.

Autojonon purkauduttua lautasta Tallinnan kaduille, keulamaski kannattaa suunnata kohti Pärnun opasteita. Reitti kulkee aivan Vanhankaupungin muurien tuntumassa. Katujen muututtua valtatieksi pientareella on usein opiskelijoita pyrkimässä peukalokyydillä kotiinsa. Jos autossa on tilaa, ota kyytiin.

Tie Tallinnasta Riikaan on erinomaisessa kunnossa ja matkallakin on nähtävää. Pärnun ohitustie on viimeinkin valmistunut, joten keskustan läpi ei tarvitse ajaa ellei kuljettaja vaadi pittoreskiä taukopaikkaa. Ohitustien varressa on ostoskeskus, josta saa tarvittaessa myös taukoevästä. Olutostokset kannattaa jättää Latvian puolelle, jossa olutvalikoima on monipuolisempi ja maistuvampi.

Pääkaupungin ulkopuolella Latvian maakunnissa on paljon nähtävää. Maakunnista löytää Lenin-sedän ison graniittipään, koskemattomia hiekkarantoja, kansallispuistoja, yllättäviä tapahtumia ja taidetta, kulttuurihistoriallisia kohteita ja ystävällisiä ihmisiä. Majoituspalveluita on saatavilla erinomaisesti leirintäalueista kesämökkeihihin.

Esimerkiksi Positivus-festareille Salacgrivaan ajaa Tallinnasta kolmisen tuntia. Erinomaisesta musiikkitapahtumasta voi lukea Rumbasta.

Kirjassa Sankarimatkailija Latvian maakunnissa (Like, 2013) esittelen kiinnostavia kohteita, harrastumahdollisuuksia ja majoitusvaihtoehtoja tarkemmin. Kirja sopii erinomaisesti Latvian maakuntia autolla tai muulla omalla ajoneuvolla kierteleville. Kansi näyttää tältä.

Latvian valtion virallisilla matkailusivuilla on tukevasti asiaa. Sivujen pääpaino on englannin kielisessä sisällössä. Suomen kielisten alasivujen lisäksi kannattaa tarkistaa englannin kielinen osasto.

Autoilukulttuuri on Suomea joustavampi. Nopeudet saattavat olla huomattavasti rajoituksien tai tilanteiden sallimien rajojen yläpuolella. Latviassa liikenneonnettomuuksissa kuolee noin kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomessa väestöön suhteutettuna.

Omaisuuden suojelemiseksi autoon ei kannata jättää näkyville mitään arvokasta. Ratti-poljinlukolla voi estää edullisesti auton luvattoman käyttöönoton. Latviassa pakollisena varusteena autossa on 2 Kg:n sammutin ja ensiapupakkaus. Polttoaineiden hintatiedot ovat tässä taulukossa.

Sateisina-kesinä-tielle-saa
Sateisina kesinä tielle saattaa kertyä lätäköitä. Hiekkatiet ovat sateella pehmeitä ja kuoppaisia. Kuva otettiin, kun kirjoittaja eksyi reitiltä metsäteille Latgalessa lähellä Valko-Venäjän rajaa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.